zaterdag 19 mei 2012

Waarom is mensheid gecreëerd?

Een van de eigenschappen van Allah is wijsheid, en een van zijn namen is al-Hakeem (de Wijze). Opgemerkt moet worden is dat Hij (Geprezen en Verheven zij Hij) niets heeft geschapen voor niets. Hij (Geprezen en Verheven zij Hij) creëer voor grote en wijze redenen en voor sublieme doeleinden.  
Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) heeft verklaard dat in Zijn Heilige Boek, waar Hij zegt dat Hij niet de mens geschapen voor niets, en Hij heeft hemelen en de aarde niet tevergeefs geschapen. Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) zegt:

أَفَحَسِبْتُمْ أَنَّمَا خَلَقْنَاكُمْ عَبَثًا وَأَنَّكُمْ إِلَيْنَا لَا تُرْجَعُونَ * فَتَعَالَى اللَّهُ الْمَلِكُ الْحَقُّ ۖ لَا إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ رَبُّ الْعَرْشِ الْكَرِيمِ


" Dachten jullie dat Wij jullie zo maar geschapen hebben? En dat jullie niet tot Ons terugkeren?* Verheven is Allah, de Ware Koning er is geen god dan Hij, Heer van de Edele Troon" (Al-Mominun:115-116)

وَمَا خَلَقْنَا السَّمَاءَ وَالْأَرْضَ وَمَا بَيْنَهُمَا لَاعِبِينَ

"En Wij schiepen de hemelen en de aarde en wat tussen hen is niet als vermaak" (Al-Anbiya:16)


وَمَا خَلَقْنَا السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ وَمَا بَيْنَهُمَا لَاعِبِينَ * مَا خَلَقْنَاهُمَا إِلَّا بِالْحَقِّ وَلَٰكِنَّ أَكْثَرَهُمْ لَا يَعْلَمُونَ

"En Wij hebben de hemelen en de aarde en alles wat er tussen is niet als spel geschapen * Wij hebben die in waarheid (ernst) geschapen; maar het grootste deel hunner begrijpt het niet"
(Al-Dukhan:38-39)

حم * تَنزِيلُ الْكِتَابِ مِنَ اللَّهِ الْعَزِيزِ الْحَكِيمِ * مَا خَلَقْنَا السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ وَمَا بَيْنَهُمَا إِلَّا بِالْحَقِّ وَأَجَلٍ مُّسَمًّى ۚ وَالَّذِينَ كَفَرُوا عَمَّا أُنذِرُوا مُعْرِضُونَ

"Ha. Mim. (Deze letters zijn een van de wonderen van de Koran, en niemand anders dan Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) kent hun betekenis) * De openbaring van dit Boek is van Allah, de Machtige, de AlwijzeWij hebben de hemelen en de aarde en alles wat er tussen is niet anders dan in waarheid geschapen en voor een vastgestelde tijd; maar de ongelovigen wenden zich af van hetgeen, waardoor zij zijn gewaarschuwd" (Al-Ahqaf:1-3)  

Zoals hierboven is bewezen dat er sprake is wijsheid achter de schepping van de mens vanuit het standpunt van shari'ah, is het ook bewezen vanuit het standpunt van de rede. De wijze man kan niets anders doen dan accepteren dat dingen zijn voor een reden, als iemand zich wijs beschouwt zal hij  niets zomaar doen zonder reden want hij ziet zichzelf daarboven en beter dan dat, dus wat dacht je van Allah, de wijste der wijzen.

Daardoor zullen het verstandig gelovigen (degene die kennis bezitten) bevestigen dat er wijsheid is in de schepping van Allah, en de niet-moslims ontkennen dat. Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) zegt:

 إِنَّ فِي خَلْقِ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَاخْتِلَافِ اللَّيْلِ وَالنَّهَارِ لَآيَاتٍ لِّأُولِي الْأَلْبَابِ * الَّذِينَ يَذْكُرُونَ اللَّهَ قِيَامًا وَقُعُودًا وَعَلَىٰ جُنُوبِهِمْ وَيَتَفَكَّرُونَ فِي خَلْقِ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ رَبَّنَا مَا خَلَقْتَ هَٰذَا بَاطِلًا سُبْحَانَكَ فَقِنَا عَذَابَ النَّارِ

"Voorwaar, in de schepping van de hemelen en de aarde en in hot afwisselen van de nacht en de dag zijn zeker Tekenen voor bezitters van begripDegenen die Allah gedenken terwijl zij staan en zitten en op hun zij liggen en nadenken over de schepping van de hemelen en de aarde, (zeggend:) 'Onze Heer, U heeft dit (alles) niet voor niets geschapen, glorie zij U, bescherm ons dus tegen de bestraffing van de Hel'" (Al-Imraan:190-191)
 
Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) beschrijft de houding van de kuffaar naar de wijsheid van Zijn schepping: 

وَمَا خَلَقْنَا السَّمَاءَ وَالْأَرْضَ وَمَا بَيْنَهُمَا بَاطِلًا ۚ ذَٰلِكَ ظَنُّ الَّذِينَ كَفَرُوا ۚ فَوَيْلٌ لِّلَّذِينَ كَفَرُوا مِنَ النَّارِ

"En Wij hebben de hemelen en de aarde en alles wat er tussen is niet tevergeefs geschapen - Dat is het vermoeden der ongelovigen. En wee de ongelovigen vanwege het Vuur" (Saad:27)

Zo Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) vertelt ons in Zijn volmaakte wijsheid over het creëren van de hemelen en de aarde, en dat Hij hen niet geschapen heeft voor niets maar voor wijze redenen.
Allah schiep de hemelen en de aarde naar de waarheid. Hij schiep hen, zodat Zijn dienaren zouden de volledigheid van Zijn kennis en macht en de omvang van zijn macht te begrijpen, dat Hij alleen is de enige die dient aanbeden te worden, en niet degenen die nog niet eens een atoom hebben kunnen creëren.
Zo zullen ze realiseren dat de wederopstanding waar is, dat Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) zal oordelen tussen de mensen. Onwetenden zullen denken dat Allah zal hen gelijk behandelen bij de beoordeling maar iedereen zal beoordeeld worden op basis van hun daden.
  
أَمْ نَجْعَلُ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ كَالْمُفْسِدِينَ فِي الْأَرْضِ أَمْ نَجْعَلُ الْمُتَّقِينَ كَالْفُجَّارِ

"Zullen Wij degenen, die geloven en goede werken doen op dezelfde wijze behandelen als de onheilstichters op aarde of moeten Wij de godvruchtigen en de bozen gelijk stellen?" (Saad:28)

Allah heeft de mens geschapen om alleen maar te eten, te drinken en te vermenigvuldigen, waarin lijken dieren. Allah heeft mensheid vereerd en gekozen en verheven boven andere schepping, maar veel mensen kiezen kufr, ze zijn onwetend of weigeren de ware wijsheid achter hun creatie te accepteren. Alles waar zij om geven is genieten van de geneugten van deze wereld. Het leven van deze mensen is als dat van de dieren (eten, drinken en vermenigvuldigen) en ze zijn afgedwaald.
Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) zegt:

 وَالَّذِينَ كَفَرُوا يَتَمَتَّعُونَ وَيَأْكُلُونَ كَمَا تَأْكُلُ الْأَنْعَامُ وَالنَّارُ مَثْوًى لَّهُمْ

"Voorwaar, Allah zal hen die geloven en goede werken doen in het paradijs toelaten, waardoorheen rivieren vloeien: terwijl de ongelovigen zich vermaken en eten zoals het vee; het Vuur zal hun tehuis zijn" (Muhammad:12)

ذَرْهُمْ يَأْكُلُوا وَيَتَمَتَّعُوا وَيُلْهِهِمُ الْأَمَلُ ۖ فَسَوْفَ يَعْلَمُونَ

"Laat hen eten en zich vermaken en worden afgeleid door de (valse) hoop, later ze zullen (het) weten. " (Al-Hidjr:3)

وَلَقَدْ ذَرَأْنَا لِجَهَنَّمَ كَثِيرًا مِّنَ الْجِنِّ وَالْإِنسِ ۖ لَهُمْ قُلُوبٌ لَّا يَفْقَهُونَ بِهَا وَلَهُمْ أَعْيُنٌ لَّا يُبْصِرُونَ بِهَا وَلَهُمْ آذَانٌ لَّا يَسْمَعُونَ بِهَا ۚ أُولَٰئِكَ كَالْأَنْعَامِ بَلْ هُمْ أَضَلُّ ۚ أُولَٰئِكَ هُمُ الْغَافِلُونَ

"En voorzeker, Wij hebben velen van de Djinn's en de mensen voor de Hel geschapen. Zij bezitten harten waarmee zij niet begrijpen en zij bezitten ogen waarmee zij niet zien en zij bezitten oren waarmee zij niet horen, zij zijn degenen die als het vee zijn. Zij dwalen zelfs nog erger. Zij zijn degenen die de achtelozen zijn" (Al-Aa'raaf:179
  
Het is wel duidelijk wanneer iemand iets creëert weet hij meer daarover dan iemand anders, Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) heeft de mensheid gecreëerd en Hij weet de wijsheid achter deze creatie. Niemand zou de volgende wereldse zaken betwisten. Iedereen zijn ervan overtuigd dat hun fysieke vermogens zijn gemaakt voor een reden. Het oog is om te zien, het oor is om te horen, enzovoort. Is het zinvol voor zijn fysieke vermogens te zijn gemaakt voor een reden, maar zichzelf gemaakt te zijn zonder reden?
Of willen sommige gewoon niet luisteren naar degenen die hun geschapen heeft, aangezien Hij hun verteld heeft over de reden achter zijn creatie.

Allah heeft ons verteld dat de schepping van de hemelen en de aarde, en van leven en dood, is als test bedoeld, om zo de mens te testen. Wie Hem (Geprezen en Verheven zij Hij) gehoorzaamt zal beloond worden, en wie Hem niet gehoorzaamt, zal Hij (Geprezen en Verheven zij Hij) hem straffen.
Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) zegt

وَهُوَ الَّذِي خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالأرْضَ فِي سِتَّةِ أَيَّامٍ وَكَانَ عَرْشُهُ عَلَى الْمَاءِ لِيَبْلُوَكُمْ أَيُّكُمْ أَحْسَنُ عَمَلا وَلَئِنْ قُلْتَ إِنَّكُمْ مَبْعُوثُونَ مِنْ بَعْدِ الْمَوْتِ لَيَقُولَنَّ الَّذِينَ كَفَرُوا إِنْ هَذَا إِلا سِحْرٌ مُبِينٌ

"En Hij is Degene die de hemelen en de aarde heeft geschapen in zes dagen (perioden) en Zijn Troon was op liet water, om te beproeven wie van jullie de beste daden verricht. En als jij zegt: 'Voorwaar, jullie zullen worden opgewekt na de dood,' dan zullen degenen die ongelovig zijn, zeker zeggen: 'Dit is slechts duidelijke tovenarij.'" (Hood:7)

الَّذِي خَلَقَ الْمَوْتَ وَالْحَيَاةَ لِيَبْلُوَكُمْ أَيُّكُمْ أَحْسَنُ عَمَلا وَهُوَ الْعَزِيزُ الْغَفُورُ

"Die de dood en het leven heeft ingesteld, opdat Hij u moge beproeven wie onder u zich het beste gedraagt; en Hij is de Almachtige, de Vergevensgezinde" (Al-Mulk:2)

Een van de grootste redenen dat Allah heeft de mensheid gecreëerd (dat is tevens een van de grootste beproevingen) is de opdracht om Zijn Eenheid (Tawheed) bevestigen en om alleen Hem te aanbidden, zonder partner of geassocieerde deelneming. Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) heeft deze reden voor de schepping van de mensheid verklaard in volgende vers: 

وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالإنْسَ إِلا لِيَعْبُدُونِ

"En ik heb de djinn en de mensen slechts tot Mijn aanbidding geschapen" (Al-Dhaariyaat:56)

Allah, de Verhevene, schiep de mensheid om Hem te aanbidden en om Hem te leren kennen door Zijn namen en eigenschappen. Wie onderwerpt zich aan Hem en doet wat wordt gedragen op hem zal een van degenen zijn die succes hebben, maar wie zich afwendt van dat, zal van de verliezers zijn . Hij zal onvermijdelijk hen allen verzamelen in het Hiernamaals, waar Hij zal belonen of straffen voor wat Hij hen gebood en verbood om te doen. Allah (Geprezen en Verheven zij Hij) vermeldt hoe de mushrikeen de beloning of straf ontkenden:


 وَلَئِنْ قُلْتَ إِنَّكُمْ مَبْعُوثُونَ مِنْ بَعْدِ الْمَوْتِ لَيَقُولَنَّ الَّذِينَ كَفَرُوا إِنْ هَذَا إِلا سِحْرٌ مُبِينٌ

"En als jij zegt: 'Voorwaar, jullie zullen worden opgewekt na de dood,' dan zullen degenen die ongelovig zijn, zeker zeggen: 'Dit is slechts duidelijke tovenarij.'" (Hood:7)

Als je hun zou spreken en vertellen over de wederopstanding na de dood, ze zullen je niet geloven. Ze zullen eerder u woorden ontkennen het bericht dat u hebt gebracht fel af wijzen, en ze zouden zeggen: 'Dit is niets dan klaarblijkelijke tovenarij' Maar in feite is het voor de hand liggende waarheid.

Gebaseerd op een artikel van Islam-QA